Requiem van Mozart

Op zaterdag 29 september 2018 om 16.00 uur wordt door Voci Vivaci, vier solisten en organist Maarten Havinga o.l.v. Peter Ouwerkerk het Requiem van Wolfgang Amadeus Mozart uitgevoerd.

Op 5 december 1791 stierf Wolfgang Amadeus Mozart, 35 jaar oud. Het laatste werk van zijn hand, een Requiemmis zou voor een groot deel onvoltooid gebleven zijn, als niet enkele van zijn leerlingen, het op verzoek van Mozarts vrouw Constanze zouden hebben voltooid. Het leeuwendeel daarvan is gebeurd door Franz Xaver Süßmayr. Hij heeft het Requiem in 1792 afgerond.

Het aandeel van Süßmayr in het Requiem is groot. Toen Mozart stierf was alleen het eerste deel, het Introïtus, helemaal af. Van het daaropvolgend Kyrie en van de sequensen (de strofen) van het Dies irae waren de vocale delen en was de harmonische basis voor het orkest grotendeels klaar. Van het laatste onderdeel van deze sequensen, het Lacrimosa, stonden echter slechts de eerste acht maten op papier. Bij het Domine Jesu en het Hostias moest Süßmayr het met summiere schetsen van Mozart doen. Het Sanctus, Benedictus en Agnus Dei zijn geheel door Süßmayr geschreven, terwijl hij voor het afsluitende Lux aeterna de muziek van het Kyrie hergebruikte.

Het Requiem wordt genoemd Mozarts Requiem, ook al zijn er meer noten van Süßmayr dan van Mozart zelf. Het werk geniet tot in onze tijd een geweldige populariteit. Het is een icoon van treur- en gedachtenismuziek geworden, ook door allerlei mythes over Mozarts voortijdige dood en over de voltooiing van het werk.

In de Kruiskerk wordt een versie uitgevoerd waarin de orkestpartij op het orgel gespeeld wordt. Maarten Havinga bespeelt het Flentrop-orgel van de kerk. Vocale solisten zijn de sopraan Sonja Gruys, de alt Marianne Koopman, de tenor Milan Faas en de bas Peter van der Velde. De koorpartijen worden gezongen door vocaal ensemble Voci Vivaci en de dirigent is Peter Ouwerkerk.

Tickets kunnen hieronder gekocht worden of bij de kerk vanaf 15.15 uur