Muziek in de Kruiskerk 2018

Bijna maandelijks zijn er weer Muzikale Vespers en Kruiskerk Concerten.

 

In Muzikale Vespers brengen we kerkmuziek uit de katholieke, uit de protestantse en uit de anglicaanse traditie, van Renaissance tot de moderne tijd. Het vertrekpunt is altijd muziek die gemaakt is voor een bepaalde periode in het kerkelijk jaar. Verder worden in de vespers bij de muziek passende (Bijbel)teksten en psalmen gelezen, is er een korte overweging, zijn er gebeden en worden enkele liederen, waaronder vaak een Magnificat, gezongen. De vespers beginnen om 17.00 uur en duren een uur. Vanaf 16.30 uur is iedereen welkom; er is dan koffie en thee. Van 16.40 tot 16.50 uur is voor belangstellenden een korte toelichting op de muziek, waar aan de orde komt hoe de componist ‘het onderwerp’ muzikaal heeft vormgegeven, hoe de tekst is uitgebeeld, waarom bepaalde instrumenten zijn gebruikt, enzovoort.

 

Regelmatig organiseert de muziekcommissie een Kruiskerk Concert. Meestal zijn dit gratis toegankelijke koffieconcerten. Ze zijn altijd op zondag van 12.00 tot 13.00 uur. Drie van de acht koffieconcerten krijgen dit jaar de titel 'Bach solo' mee, waarbij telkens een van de drie partita's die Bach geschreven heeft voor vioolsolo, zal worden uitgevoerd en enkele van zijn orgelwerken; violist en organist eindigen met een kort gezamenlijk stuk. Twee maal wordt het programma door een blazersensemble verzorgd. In oktober wordt het bekende vierde pianoconcert van Ludwig van Beethoven uitgevoerd in een bewerking voor piano en strijkkwintet. Ook al zijn de concerten gratis toegankelijk, toch kosten ze geld, want de musici zijn professionals en worden betaald. De concerten hebben zonder uitzondering een hoog muzikaal niveau. Daarom houden we na afloop een deurcollecte. Als iedere bezoeker € 8 zou bijdragen, zijn we uit de kosten.

 

Driemaal zal een Kruiskerk Concert worden georganiseerd waarvoor wel een entreeprijs gevraagd zal worden. In november een jubileumconcert door het Bach Ensemble Amsterdam, in december zal een Engels universiteitskoor een kerstconcert verzorgen. In het voorjaar, op de eerste zondag van de passietijd, zal Bachs Matthäus Passion worden uitgevoerd.

 

Info en coördinatie: Aart Appelhof, 020-643 4405; mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  .

 

Muzikale Vespers

 • zondag 22 april, 17.00 uur
 • Door de Vesperscantorij o.l.v. Henk Trommel worden versies van Psalm 84 uitgevoerd (o.a. van Brahms, Rheinberger en Vaughan Williams).
  Liturg: ds. Sieb Lanser
 • zondag 27 mei, 17.00 uur
  Het vocaal ensemble Linguae atque Cordis o.l.v. Bert 't Hart voert van J.S. Bach uit cantate 176 "Es ist ein trotzig und verzagt Ding".
  Liturg: dr. Rieuwerd Buitenwerf
  • zondag 10 juni, 17.00 uur
   Het Vocaal Theologen Ensemble brengt o.l.v. Hanna Rijken een Choral Evensong met anthems, chants en hymnen uit de Anglicaanse kerkmuziek.
   Liturg: ds Sytse de Vries

 

Van der Veerelaan 30a
1181 RB Amstelveen

Telefoonnummers